slovensky
english


Aktuálne vedecké aktivity Regionálky

Členovia Regionálky sa dlhodobo venujú výskumu maloobchodu a nákupného správania spotrebiteľov. Aktuálne k téme geografia maloobchodu publikovali príspevok National retailing after the Second World War: structural changes, differences and the impact of the socialist model on the Czech and Slovak Republics (1953-1989) v časopise History of Retailing and Consumption. V štúdii konštatujú, že štruktúra maloobchodu v Česku a na Slovensku sa v povojnovom období výrazne líšila. Zatiaľ čo v Českej republike išlo o preferenciu budovania väčších predajní, Slovensko sa viac zameralo na menšie predajne, najmä vo vidieckych regiónoch. Zároveň konštatujú, že socialistický hospodársky model, ktorý bol kontrolovaný štátnymi podnikmi, viedol k nedostatočnému rozvoju a investíciám do maloobchodu a k nedostatku inovácií a efektívnosti. Povojnové obdobie predstavovalo kľúčové obdobie pre transformáciu európskeho maloobchodu, avšak vývojové trendy v postsocialistických štátoch sa líšili od tých ostatných.
Ďalšia štúdia s názvom Bricks or clicks? Factors influencing shopping behavior of Generation Z publikovaná v časopise Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy je zameraná na nákupné správanie spotrebiteľov z generácie Z. Z výsledkov vyplýva, že čas strávený na smartfónoch zvyšuje pravdepodobnosť zapojenia sa do online nakupovania. Zároveň sme preukázali, že pre spotrebiteľov generácie Z sú stále preferovanejšie kamenné obchody ako internetové.

Zaujala ťa téma nášho výskumu? Budeme radi ak sa zapojíš do vedecko-výskumných aktivít Regionálky napríklad zameraním svojej záverečnej práce.

doc. RNDr. František Križan, PhD.
11.07.2024
#2409

2024-04-09-mayales
© 2011 - 2015