slovensky
english

doc. RNDr. Daniel Gurňák, PhD.

zástupca vedúceho katedry

Kontakt
Vedecké zameranie
Pedagogické zameranie
Vybrané publikácie
Riešené granty
Na prevzatie
Ďalšie informácie
 

Vedecko-výskumné zameranie

V rámci vedecko-výskumnej činnosti sa orientujem na tri základné tematické okruhy:

  • Výskum v odbore politickej a historickej geografie zameraný najmä na problematiku vývoja a zmien politických a administratívnych hraníc, problematiku geografie ozbrojených konfliktov a vybrané problémy zmien etnických hraníc:
    Vo svojich prácach som sa zameriaval najmä na fenomén politických a administratívnych hraníc. Rozpracoval som a aplikoval vlastnú metodiku analýzy hodnotenia územných zmien a zmien hraníc štátov a administratívnych celkov v širších časových obdobiach, ako aj analýzu stability a kontinuity týchto prvkov, pričom som sa venoval i niektorým niektorým čiastkovým fenoménom spojeným s touto problematikou ako napr. analýza prírodných hraníc, komparácia etnických a politických hraníc a pod.
    Ďalej som sa venoval analýze vybraných vplyvov vojenských konfliktov na stabilitu štátov a ich území pomocou kartografických metód. Na túto tému som zatiaľ publikoval 17 vedeckých štúdií. Vypracoval som podrobnú analýzu vývoja politickej mapy stredovýchodnej a juhovýchodnej Európy v r. 1000-2000 a výsledky tohto výskumu publikoval v monografii Vývoj politickej mapy stredovýchodnej a juhovýchodnej Európy - historickogeografická analýza. V spolupráci s mladšími kolegami sa tiež venujem otázkam volebnej geografie a medzinárodných vzťahov. Získané poznatky a výsledky vlastných výskumov som sčasti implementoval aj do viacerých vysokoškolských učebníc so širším regionálnogeografickým zameraním (Geografia Ázie, Geografia Afriky).

  • Kartografické spracovanie a prezentácia výsledkov historicko-geografických výskumov:
    venujem sa najmä aplikačnej rovine a zaoberám sa predovšetkým mapovou a atlasovou tvorbou. Medzi najvýznamnejšie publikácie možno radiť atlas Štáty v premenách storočí (111 máp) (v rokoch 2017 a 2019 vyšli jeho inovované a rozšírené verzie (2017 - Štáty v premenách storočí-od úsvitu dejín do súčasnosti 144 máp, 2019 Štáty v premenách storočí - Svetové, európske, slovensé a české dejiny na politických mapách od najstarších čias do súčasnosti 213 máp) alebo Ottov historický atlas Slovensko, kde som spracoval 281 máp, ktoré doposiaľ najkomplexnejšie prezentujú vývoj územia Slovenska od praveku až po súčasnosť (zatiaľ 3. vydania). Podieľal som sa aj na zahraničnom diele Historica - Der grosse Atlas der Weltgeschichte mit über 1200 Karten, kde som pôsobil ako konzultant a autor obsahu cca 2/3 máp a mapových schém. Som tiež autorom máp vo vysokoškolskej učebnici európskeho stredoveku I. - Raný stredovek.
    Ako autor máp, resp. časti máp som sa podieľal aj na viacerých ďalších vedeckých, odborných a encyklopedických dielach, ako sú napr.: Atlas krajiny SR, Atlas krajiny České republiky, Encyclopaedia Beliana I. - III. zväzok a i. Spracoval som i kartografické prílohy k ďalším historickým syntézam (Dejiny Uhorska 1000-1918 2013, Stredná Európa 1. Na začiatku stredoveku 2014, Vojenské dejiny Slovenska a Slovákov 2015, Pod zástavou kurucov 2015, Historia Scepusii II. 2017, Haličsko-volynská kronika 2019, Kronika Slovenského štátu 1939-1941 2019). Od roku 2015 prispievam mapovými ilustráciami do časopisu Historická revue (doposiaľ vyše 230 publikovaných máp).

  • Regionálne disparity, analýza vybraných ukazovateľov najmä z historicko-geografického aspektu, hodnotenie a meranie vybraných indikátorov, napr. - nezamestnanosť, školský systém a vzdelanostná štruktúra obyvateľstva a pod.) ako prejavov regionálnych disparít.
    V rámci širšie zameraného výskumu svojho pracoviska sa podieľam aj na parciálnych výskumoch zameraných na rôzne aspekty prejavov regionálnych disparít, ako sú najmä nezamestnanosť vo vzťahu k ekonomickej transformácii Slovenska a vo vzťahu ku globálnej ekonomickej kríze a predovšetkým problematiky vývoja a ďalších perspektív školskej siete na všetkých troch základných stupňoch v kontexte rozvoja informačnej spoločnosti. Jednou z parciálnych tém ku ktorým som prispel s historickogeografického, či politickogeografické hľadiska sú aj otázky vývoja cestovného ruchu resp. niektorých jeho súčastí (kúpeľný cestovný ruch, veľtržný a výstavný cestovný ruch), problematika spotrebného nacionalizmu a pod.
  • 2024-04-09-mayales
    © 2011 - 2015