slovensky
english

RNDr. Katarína Danielová, PhD.

vedecký pracovník

Kontakt
Vedecké zameranie
Pedagogické zameranie
Vybrané publikácie
Riešené granty
Na prevzatie
Ďalšie informácie
 

Vedecko-výskumné zameranie

urbánna geografia
  • problematika transformácie miest
  • novozaložené mestá
  • vybrané problémy miest
    V oblasti urbánnej geografie je mi najbližšia problematika transformácie miesta, predovšetkým miest v postsocialistických krajinách a ich zmenám od 90. rokov. Bližšie sa venujem vybraným problémom týchto miest, alebo špecifickým problémom, ktoré v týchto mestách prebiehajú (problematika komercializácia, deindustrializácie, sakralizácie). Špecifické problémy majú novozaložené mestá, ktoré vznikali v období socialistickej industrializácie. Tu je pozornosť sústredná na problémy, ktorými tieto mestá v súčasnosti trpia - na svojom počiatku zažívali veľký rozmach, niektoré z nich sú však v súčasnosti prestarnuté, často nemajú vhodnú hospodársku štruktúru, iné sa naopak dokázali dobre prispôsobiť zmeneným spoločenským aj hospodárskym podmienkam.

    gender geografia
  • problematika rodových mzdových rozdielov
    V oblasti gender geografie som sa zaoberala predovšetkým s prof. Viliamom Laukom (ako mužským proťajškom) priestorovou diferenciáciou mzdových rozdielov medzi mužmi a ženami na Slovensku, príčinami rozdielov v jednotlivých odvetviach a regiónoch, rodovými stereotypmi a ich dopadmi na vzdelanosť a kariéru žien.

    geografia maloobchodu a spotreby
  • potravinársky maloobchod
  • nákupné správanie spotrebiteľov generácie Z
    V tejto oblasti sa zaoberám hlavne zmenami, ktorým podlieha potravinársky maloobchod od 90. rokov a aký vplyv na jeho fungovanie mal (a má) vplyv veľkých reťazcov na slovenský trh. Pozornosť venujem priestorovým , ale aj kvalitatívnym zmenám, rovnako slovenskému spotrebiteľovi, a faktorom, ktoré mali naňho najväčší vplyv (v neposlednom rade aj pandémia COVID-19)

    Generácia Z patrí v súčasnosti medzi veľmi dôležitých (potenciálnych) zákazníkov, ktorá časť svojho voľného času v nákupných centrách. Ich správanie, preferencie, spôsoby rozhodovania sa v mnohých bodoch naprieč krajinami zhodujú, napriek tomu možno pozorovať aj určité rozdiely a špecifiká pre jednotlivé krajiny. Pozornosť je zameraná predovšetkým na slovenských tínedžerov vo veľkých mestách.

    regionálna geografia zahraničných krajín
    Som spoluautorka vysokoškolskej učebníc Geografia Ázie a Geografia Afriky, v ktorých som podieľala na kapitolách venovaných Južnej Ázii, Juhovýchodnej Ázii, Východnej Ázii a Západnej Afriky. Spomínaným regiónom sa bližšie venujem aj v pedagogickej činnosti.
  • 2024-04-09-mayales
    © 2011 - 2015