slovensky
english

Mgr. Rastislav Cákoci, PhD

vedecký pracovník

Kontakt
Vedecké zameranie
Pedagogické zameranie
Vybrané publikácie
Riešené granty
Na prevzatie
 

Vedecko-výskumné zameranie

Hlavnou líniou vedecko-výskumného zamerania je turizmus. Dynamicky meniaci sa fenomén s výrazným dopadom na krajinu. Býva rôzne interpretovaný a nie je nezvyčajné, že sa jeho význam preceňuje a zároveň v tom istom priestore a čase aj podceňuje. Turizmus poskytuje rozvojový impulz pre región, avšak prináša so sebou aj riziká s dopadom na životné prostredie či spoločnosť.
Aj z tohto dôvodu je turizmus atraktívny z pohľadu regionálneho geografa. Je potrebné k nemu pristupovať z veľkej miery individuálne s ohľadom na regionálne špecifiká. Vo vedecko-výskumných výstupoch sa z holistického pohľadu venujem vývoju turizmu prevažne na Slovensku. Sledujem merateľné výkony (ubytovacie zariadenia, počty a štruktúra návštevníkov, sezónnosť) a identifikujem príčinné súvislosti zmien ako aj vývojových trendov.
Dôležitou prvkom výskumného zamerania je organizačná stránka turizmu. Živelný, nekoordinovaný prístup vs. Systémovo-regulatívny prístup nastavujú kľúčový rozvojový rámec turizmu a jeho dlhodobú udržateľnosť. V tejto výskumnej línii kladiem dôraz na identifikáciu siete kooperujúcich partnerov pri rozvoji destinácie, respektíve regiónu cestovného ruchu.
V realite slovenského turizmu je živou témou aj existencia šedej ekonomiky v celom odvetví. Jeho priestorový rozmer a negatívne dopady na rozvoj predstavujú samostatnú výskumnú líniu.
Významným spôsobom sa venujem skúmaniu obrazu regiónu. Obraz predstavuje dominantnú úlohu v rozhodovacom konaní pri výbere destinácie. Predstavuje tak kľúčový selektívny faktor rozhodujúci o úspechu či neúspechu turizmu v rozvoji regiónu. Prostredníctvom vlastnej metódy AQITI ako aj aplikáciou iných odborných metód získavam poznatky, ktoré majú dôležité a originálne aplikačné využitie v procese pozitívnej stimulácie obrazu pre prax.
Odlišnou vedecko-výskumnou tému je udržateľný rozvoj, ktorému sa venujem hlavne prostredníctvom vedenia záverečných prác. Najväčší dôraz kladiem na rozvoj a dopad nemotorizovanej dopravy. Prieniky s témou udržateľného rozvoja sa však nachádzajú aj pri riešení turizmu.
2024-04-09-mayales
© 2011 - 2015